WAT ZIJN HOUTEN SPANTEN EN WAT VOOR SOORTEN ZIJN ER – DUPAC

Houten spanten zijn de verticale houten balken die een dakconstructie dragen. Een spantendak zal ervoor zorgen dat de belasting overgebracht wordt naar de buitenmuren. Er zijn verschillende soorten spanten, voor zowel platte als hellende daken. Zo zijn er vakwerkspanten, houten spanten en steekspanten. Bij Dupac produceren we deze spanten, en geven we u graag meer uitleg op maat van uw project.

Onze troeven op een rijtje

WAT ZIJN HOUTEN SPANTEN PRECIES?

Een houten spant behoort tot de dakconstructie van een gebouw en is een belangrijk dragend deel van deze constructie. Het heeft als functie het dragen van het dak, samen met de belasting die uitgeoefend wordt op de bedekking van het dak. Een spant brengt met andere woorden de belasting verticaal over op de delen in de constructie die lager zijn aangebracht, wat over het algemeen de dragende muren zijn.

Houten spanten hebben verder een driehoekige vorm, die ons soms ook doet denken aan de letter A. Hierdoor wordt er ook vaak gesproken over A-spanten. Alle spanten worden in de dakconstructie op regelmatige afstand van elkaar verwijderd, op zo’n afstand van 40 cm. Bij Dupac zijn we gespecialiseerd in houtskeletbouw en in houten spanten: op ons kunt u vertrouwen voor maatwerk van de hoogste kwaliteit op de markt.

Professionele samenwerking

DE VOORDELEN VAN EEN HOUTEN SPANTENDAK OP EEN RIJTJE:

 • Prefabricage is mogelijk wanneer u kiest voor een houten spantendak, waardoor de opbouw en de afwerking sneller zal gaan. Handig, toch?

 • Een spantendak moet niet ondersteund worden door muren aangezien het zelfdragend is. Hierdoor kan u grotere ruimtes overspannen en moeten grote ruimtes ook niet onderbroken worden door muren.

 • Door in te zetten op een spantendak bent u zo’n 25% goedkoper af. Een meevaller van formaat!

 • Een spantendak is geschikt voor verschillende bouwstijlen.

SOORTEN HOUTEN SPANTEN

Houten spanten zijn bij Dupac verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en vormen. Dit hangt natuurlijk af van het soort dak dat u voor ogen heeft en de hoek waaronder dit dak is aangebracht. Zo zijn er spanten voor zowel een plat als een hellend dak. We geven u graag een kort woordje uitleg over onze mogelijkheden:

 • Spanten voor een plat dak

  • Vakwerkspant

   Een vakwerkspant bestaat uit horizontale stangen en balken. Het heeft een aantal lange delen waardoor de hele afstand van het dak overspannen is. De spant zal constructief stevig zijn zonder dat er veel materiaal gebruikt is.

  • Houten spant

   Daarnaast zijn er ook onze houten spanten. Deze zijn vervaardigd van verschillende lagen hout en zijn erg stevig aan elkaar vastgelijmd. Voordelen van houten spanten zijn dat het een relatief laag gewicht heeft, het brandveilig is en dat het resistent is tegen chemische en agressieve stoffen.

 • Spanten voor een hellend dak

  Ook zijn er speciale spanten gemaakt die in de bouw gebruikt worden voor hellende daken. Voorbeelden hiervan zijn hangspanten, steekspanten en gelamineerde spanten.

Flexibiliteit
Dupac gebouw

DUPAC STAAT VOOR U KLAAR!

Dupac staat voor duurzame paneelconstructies. Wij produceren en leveren panelen voor houtskeletbouw en dak- en timmerwerk, net zoals houten spanten. Bouwen met hout, dat doen we graag en daar zijn we in gespecialiseerd! Heeft u nog verdere vragen over houten spanten? Kom dan gerust eens langs of contacteer ons via het contactformulier op onze website. We helpen u met veel plezier verder!