WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HOUTSKELETBOUW?

ZONNEWERING

Houtskeletbouw heeft een lage bouwmassa. Dit heeft als gevolg dat, wanneer je de verwarming aansteekt, de ruimte zeer snel opwarmt. Je zal op erg korte tijd de gewenste temperatuur bereiken. Dat heeft erg veel voordelen in de winter, maar in de zomer wil je meestal niet dat het binnen te warm wordt. Daarom is het belangrijk een goede zonnewering te voorzien. Overstekende dakranden bijvoorbeeld lenen zich hier prima toe. Ze laten de lage winterzon toe, maar houden de hoge zonnestralen in de zomer tegen.

GELUIDSISOLATIE

Bij houtskeletbouw is het belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de geluidsisolatie van de verdiepingsvloeren. De verdiepingsvloeren bestaan meestal uit een roostering van I-liggers of Kerto LVL balken met een OSB dekvloer erbovenop en een gipsplaten plafondafwerking eronder. Tussen de OSB dekvloer en de afwerking van het plafond, kan geluidsisolatiemateriaal aangebracht worden. Door een zwevende dekvloer of chape op een drukvaste akoestische zachthoutvezelplaat, kan ook het contactgeluid doeltreffend gedempt worden.

In de scheidingswanden tussen de kamers kan extra akoestisch isolatiemateriaal aangebracht worden, om ook daar een optimale geluidsisolatie te bekomen. Rijwoningen in houtskeletbouw hebben doorgaans een uitstekende geluidsisolatie. De zijwanden van de woningen worden van elkaar gescheiden door een luchtspouw en worden volledig opgevuld met isolatiemateriaal.

VENTILATIE

Hoe beter je een woning isoleert, hoe beter je moet ventileren. Bij het luchtdichte bouwsysteem van houtskeletbouw wordt voorkomen dat er warmte verloren gaat langs kiertjes. Verse lucht moet je dus op een andere manier in de woning brengen, met een mechanische balansventilatie. Dergelijk ventilatiesysteem zorgt niet alleen voor aanvoer van verse lucht, het recupereert ook nog eens de warmte van de lucht die wordt afgevoerd. Ook hier heb je dus energiewinst.